Sandflugten, der siden 1600-tallet har givet et råt og upoleret landskab ved de jyske kyster, ses tydeligt ved Den Tilsandede Kirke. Her har sandet gennem tiden begravet et helt sogns kirke, så kun kirketårnet står tilbage.
Har man været forbi Råbjerg Mile, der ligger i umiddelbar nærhed af Den Tilsandede Kirke, har man allerede fået en forståelse for, hvordan naturens kræfter råt og ubarmhjertigt fortærer alt, hvad der kommer i dens vej. Det samme er sket for Sct. Laurentii kirken ved Skagen.
Sct. Laurentii kirke var Skagens sognekirke fra slutningen af 1300-tallet til slutningen af 1700-tallet. Sandflugten havde til sidst gjort kirken ubrugelig. Da menigheden måtte grave sig ind, når der var gudstjeneste, blev kirken i 1795 nedlagt efter kongelig ordre.
I dag står kun tårnet tilbage som synligt minde. Det er muligt at gå ind i tårnet og se ned på sanddyngerne, der har dækket kirken indvendig som udvendig.
I ”En historie fra klitterne” fra 1859 fortæller H.C. Andersen, hvordan hovedpersonen Jørgen begraves i Den tilsandede Kirke, netop som den forsvinder i sandet:
”Jørgen var ikke at finde i Skagen by eller mellem klitterne, hvor de søgte; de rullende søer op i sandet havde taget ham med sig, hed det. Hans legeme lå jordet i den største sarkofag, i kirken selv; Gud havde i stormen kastet jord på kisten, det tunge sandlag lå der og ligger der endnu. Sandflugten har dækket de mægtige hvælvinger. Klittjørne og vilde roser vokser hen over kirken, hvor vandreren nu skrider hen til dens tårn, der peger op af Sandet, en mægtig ligsten på graven, set milevidt; ingen konge fik den mere prægtig!”
Da H.C. Andersen skrev denne fortælling, havde kirken allerede været lukket i mange år. Men han har måske også stået i kirketårnet og funderet.
Det er ikke til at vide, om Jørgen virkelig ligger begravet under sanddyngerne, men det er et utroligt syn at se, hvordan den barske natur har dækket og næsten udslettet det gamle bygningsværk.
Skagen med sin tilsandede kirke blev siden et tilløbsstykke på grund af det. Men dengang sandflugten var på sit højeste, var den ingen turistattraktion, men dødelig alvorlig for mennesker og dyr, som måtte forlade hus og stald og afgrøder på markerne for at søge tilflugt fra det allestedsnærværende sand.
Ved Skagen opstod det særlige fænomen med vandreklitter. Gennem århundrede har kæmpemæssige miler vandret fra Skagerrak til Kattegat. Bedst kendt er den nu fredede Råbjerg Mile. Først da man siden plantede arealerne til med skov, bremsede man til dels sandflugten.
Hvis man fortsætter ud af stien fra Den Tilsandede Kirke ind mod Skagen, kommer man til området sydøst for Skagen by – Damstederne, og her kan man se det smukke bygningsværk, den tidligere kongelige sommerresidens, Klitgården - der blev opført i 1914 af den daværende Kong Christian den X som privat feriebolig for den kongelige familie.
Klitgården er tegnet af en af datidens kendteste arkitekter, Ulrik Plesner, der har tegnet adskillige bygninger i Skagen og i København. Efter kongens død i 1947 blev Klitgården – eller Kongevillaen som den kaldtes af mange i Skagen – ofte benyttet af Dronning Alexandrine.
Ved hendes død overtog Arveprins Knud Klitgården. Klitgården forblev i familiens eje indtil sommeren 1997, hvor arvingerne efter Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline Mathilde solgte ejendommen til Klitgården Fonden.
I dag drives Klitgaarden som et refugium for forskere og forskere.
Sct. Laurentius var en prægtig kirke med et imponerende inventar, hvoraf nu kun alterets to svære malmlysestager er tilbage. De står på den ’ny’ kirkes, Skagen kirkes alter. Men under jordoverfladen gemmer sig endnu rester af kirkens fundamenter og gulv, samt en døbefont, der ikke - som det øvrige inventar – blev fjernet og solgt.
Nyere undersøgelser omkring 200-års dagen for kirkens lukning har hjulpet til at markere kirkens grundplan herunder kirkeskibets og sakristiets placering, der kan ses bag tårnet. Røde pæle markerer grundplanen, mens faskiner markerer de kendte dele af den gamle kirkegårdsmur.
Mange spørgsmål er endnu ubesvarede, hvilket vel er en del af stedets fascination.
Laurentius er skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var de søfarendes og de fattiges beskytter og led martyrdøden på en rist.
Denne genfindes i Skagen byvåben sammen med ordene ”Vort håb til Gud alene” (ses over hovedindgangen til Skagen Rådhus).