Historien om Skagen Kirke

Skagen Kirke
Profilbillede
dato

Skagen Kirke er en kirke, der ligger i Skagen by. Den er oprindeligt opført 1841 efter tegninger af overbygningsdirektør C.F. Hansen, til trods for at C.F. Hansen aldrig nogensinde selv havde besøgt byen.

Senere blev kirken ombygget og udvidet i 1909-10 af Ulrik Plesner og Thorvald Bindesbøll, hvorved bl.a. tårnet og det markante barokinspirerede spir kom til.

C F Hansens interiør forblev uændret mht. pulpituret (et ophøjet galleri), men derudover fik Thorvald Bindesbøll helt frie hænder. Kirkens lysestager er oprindeligt fra Den tilsandede Kirke.

Efter Kommunalreformen i 2007 ligger kirken i Frederikshavn Kommune, hvor den tidligere var beliggende i Skagen Kommune.

Skagen kirke blev bygget ca. 50 år efter nedlæggelsen af Sct. Laurentii Kirke (Den tilsandede Kirke).

Der er plads til 600 kirkegængere i Skagen Kirke.

Joakim Skovgaard har lavet alterbilledet.

Kirkens karakteristika

Eftersom Bindesbøll var meget optaget af symmetri, er kirken fuldstændig ens i højre og venstre side (bortset fra døren til Sakristiet, som der jo kun er en af). Det betyder, at prædikestolen og døbefonten står midt for alteret. Og åbner man dørene, kan man se flagstangen udenfor på samme linje.

Helt specielt ved Skagen Kirke er altertæppet. Tegnet af Bindesbøl, der fik sin søster til at sætte det i korssting, hvorefter det blev broderet af lokale kvinder i Skagen.

Efter 50 år var altertæppet imidlertid blevet så slidt, at man fik syet et nyt, også af Skagens damer, inklusive Dronning Alexandrine, der tilbragte somrene i Skagen. Efter yderligere 60 år var den gal igen, og 60 damer og et par enkelte mænd syede tæppet endnu engang i forbindelse med Skagens 600-års købstadsjubilæum i 2013.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe ville gerne gå i sin farmors fodspor og sy med på tæppet, men det kneb med tiden, så da Majestæten var i Skagen på officielt besøg i forbindelse med købstadsjubilæet, var der lige afsat tid til - under overværelse af brodøser - at sy de sidste 10 sting på tæppet i kirken.

Foto: Skagen Kirke

Thorvald Bindesbøll

Thorvald Bindesbøll betragtes i dag som et ikon indenfor formgivning fra slutningen af 1800-tallet, og befinder sig tidsmæssigt på linje med skagensmalerne.

Bindesbøll var uddannet arkitekt og arbejdede med formgivning af keramik, grafiske mønstre og designs, sølvtøj, smykker og interiørs. Han var enormt nytænkende i sit udtryk og en af foregangsmændene indenfor den stilart man i dag benævner som skønvirke, art nouveau eller jugendstil.

Bindesbøll havde flere og længerevarende ophold i Skagen og var en markant skikkelse i kredsen omkring skagensmalerne, og ikke mindst den gruppe af kunstnere, som var med til at stifte Skagens Museum.

Museet har derfor en fin samling af Bindesbølls værker, herunder udsmykningen af Brøndums spisesal, krukker, fade, vaser og ekslibris (ejermærker i bøger), samt forskellige tegninger og skitser.

Udover tilknytningen til Skagens Museum er Bindesbøll i høj grad synlig i Skagen by i kraft af hans arkitektur og udsmykning; herunder bl.a. de røde pakhuse og Skagen kirke.

Kilde: Birgitte Meyer