Før sommeren indledte den populære opskriftsudvikler Mads Niemann og Aalborg Akvavit jagten på smagen af Nordjylland og efterlyste særlige egnsretter, lækre lokale specialiteter og lokale råvarer. Det kom der en lang række bud på – og blandt de mange forslag giver han nu to bud på, hvad der karakteriserer Nordjylland.
Kan man sætte smag på en landsdel? Det skulle Mads Niemann undersøge sammen med Aalborg Akvavit. Den ikoniske danske drik indledte derfor jagten på den enkle smag af Danmark før sommeren, og den populære kok, madblogger og opskriftsudvikler har nu fundet smagen med inspiration fra alle de mange nordjyder, som har delt deres forslag.
”Min indbakke eksploderede, da jeg efterlyste tips til lokale retter og råvarer på Instagram, som de forbinder med Nordjylland. Det har været vildt sjovt og spændende at læse. Jeg har udviklet to opskrifter, som er inspireret af vores madtraditioner med et særligt lokalt islæt,” fortæller Mads.
Mads’ bud på smagen af Nordjylland er ganske enkelt ’stegt ål’ og en ’luksus kartoffelmad’ med lokale råvarer.
”Selvfølgelig er smagen af Nordjylland fisk, så jeg har da lavet en ret med stegte ål, kartofler, lækker persillesovs og dertil syltede agurker og rødløg, som giver retten en ekstra smagsoplevelse. Og ja, kartofler er jo svær at komme udenom. Selvfølgelig fra Vildmose. Så derfor har jeg også lavet en opskrift på en overdådig kartoffelmad med urte-mayo, sprøde jordskokkechips, syltede rabarber, kaviar og friskrevet trøffel på toppen. Er det ikke et lækkert stykke smørrebrød, du kunne sidde og nyde en kold snaps til? Det kunne jeg i hvert fald,” lyder det fra Mads med et smil.
Smag for det enkle
Opskrifterne på de to retter er blevet samlet i en helt særligt bog sammen med opskrifter fra 9 andre populære madbloggere og opskriftsudviklere. Bogen sætter smag på Danmark med bud på moderne smagsfortolkninger af vores landsdele.
”Vi elsker det enkle ved den danske smag. Den enkle mad, de enkle øjeblikke, de enkle minder. Derfor har det været super spændende at finde frem til smagen af Danmark og undersøge, hvordan Aalborg Akvavit kan indgå i lokale specialiteter på nye måder – både som ingrediens og som ledsager. Vi er endt med en række smagsoplevelser, der forener det lokale og traditionelle med det moderne. Altid med fokus på den enkle smag og enkle retter. Det er ikke gourmet mad. Det er mad, vi alle har et forhold til og kender og kan nyde, hvor som helst med en snaps til, ” fortæller Lajs Kaznelson fra Aalborg Akvavit.
Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvordan de 9 øvrige opskriftsudviklere – som Jon Edlund Danielsen fra Den Store Bagedyst, Anna Bartels fra ’Masterchef’ eller tv-kendis Louise Houvenaeghel – har sat smag på Danmark, så kan man vinde bogen på Aalborg Akvavits Instagram profil.